Ansvarlig bruk av lån uten sikkerhet

Enten det er snakk om forbrukslån eller kredittkort, lån uten sikkerhet er kjent for høye renter og en viss risiko. Derfor er det viktig å bruke lånet på en fornuftig og ansvarlig måte, slik at det ikke setter deg i en dårlig økonomisk posisjon.

Kort om lån uten sikkerhet

Lån uten sikkerhet er en fellesbetegnelse for alle typer lån hvor tilbyder ikke krever noen form for sikkerhet. De mest kjente lånetypene er forbrukslån og kredittkort, men smålån, kredittlån og mikrolån går også inn under denne kategorien.

Hvor mye du faktisk kan låne avhenger av lånetype og tilbyder, men rammen for lån uten sikkerhet er 1 000 til 600 000 kroner. Nedbetalingstiden er på maksimalt fem år, med unntak av ved refinansiering og enkelte mikrolån. Mikrolån kan ha en nedbetalingstid på maksimalt 12 måneder. Mens med refinansiering kan du bruke inntil 15 år på tilbakebetaling. Men uansett lånetype, lånesum og nedbetalingstid er kostnadene på usikrede lån kjent for å være høye.

Krav til låntaker

For å minimere økonomisk risiko stilles det bestemte krav til låntaker av lån uten sikkerhet. Disse kravene skal sørge for en minimal risiko for både tilbyder og låntaker, samt ivareta låntakers personlige økonomi.

 • Alder: Du må være minst 18 for å ta opp lån, men for lån uten sikkerhet er aldersgrensen 20 til 25 år, med noen få unntak.
 • Inntekt: Din månedlige inntekt må være stabil, og du må ha en årlig inntekt som møter tilbyders inntektskrav.
 • Betalingsevne: Som låntaker må du kunne betjene lånet med inntekten din, samt tåle en renteøkning på 5 % og ha midler igjen til faste utgifter og livsopphold.
 • Historikk: Du kan ikke ha noen aktive inkassosaker eller betalingsanmerkninger for å få innvilget lån uten sikkerhet.
 • Gjeldsgrad: Din totale gjeld, inkludert ubrukt kreditt, kan ikke overstige mer enn fem ganger din årlige inntekt.
 • Bosted: Du må være fast bosatt i Norge og ha bodd i landet de siste tre årene sammenhengende.
 • Statsborgerskap: Du må enten være norsk statsborger eller ha bodd i, arbeidet i og skattet til Norge de siste tre årene.

Bruksområder for lån uten sikkerhet

Lån uten sikkerhet er fleksibelt, og kan brukes til det du selv måtte ønske. Det kan være, innkjøp av møbler, investering i eget selskap, realisere drømmer eller pusse opp boligen. Når lånet er utbetalt til din konto er de i all hovedsak dine, og kan brukes slik du vurder det som hensiktsmessig.

Men, selv om lånet kan brukes til det du måtte ønske betyr ikke det at du burde bruke lånet på alt mulig. Noen bruksområder er mer hensiktsmessige enn andre. Og i noen tilfeller kan du også spare penger, hvis du bruker de lånte pengene ansvarlig.

Oppussing av bolig

Å pusse opp eller renovere boligen eller hytta vil i all hovedsak gi deg økt verdi på bolig eller hytte. Har du lån vil du kunne redusere belåningen, og dermed få bedre vilkår og betingelser. Noe som igjen sparer deg for flere tusen kroner i året. Har du ikke lån, men planlegger å selge, vil økt verdi gi deg mer igjen når du selger. Uansett, å bruke lån uten sikkerhet på oppussing kan vurderes som ansvarlig, da du får en økt verdi. Denne verdien kan igjen være høyere enn hva du betaler i renter og gebyrer på lån eller kreditt.

Refinansiering av annen gjeld

Å ha flere forbrukslån og kreditter er ikke økonomisk ansvarlig, og burde unngås. Har du flere smålån og kreditter kan du refinansiere med et større lån uten sikkerhet for å få bedre renter og vilkår. Når du refinansieres samles alle utgifter i en pott, noe som gir deg lavere kostnader til renter og gebyrer. Ved å samle alle utgiftene i en post kan du også redusere kostnadene, eventuelt bli kvitt lånet raskere.

Kredittkort som betalingsmetode

Et kredittkort kommer med ulike fordeler, som for eksempel rabatter på kjøp. Du kan også utsette betalingen helt rentefritt i 20 til 60 dager. Med andre ord, du betaler ikke renter på kjøpet ved første forfall etter at kjøpet er gjort. Får du rabatt, og kan nedbetale lånt kreditt før forfall, kan du teoretisk sett spare penger på å bruke kreditt. Men, dette forutsetter ansvarlig bruk, og at du nedbetaler kreditten før rentene begynner å løpe. I motsatt tilfelle vil det å bruke kredittkortet bli dyrere enn å bruke oppsparte midler.

Tips til ansvarlig bruk

For å unngå å havne i et økonomisk uføre er det viktig med ansvarlig håndtering av lån og kreditt. Her får du noen tips til hva du burde tenker over, og hvordan du kan bruke lån uten sikkerhet på en ansvarlig måte.

Forbrukslån

 • Ikke søk om mer lån enn du har behov for
 • Velg en kort nedbetalingstid
 • Vær sikker på at du kan håndtere det månedlige beløpet
 • Gjør ekstra innbetalinger når du kan
 • Ikke bruk lånet på rent forbruk eller betaling av regninger

Kredittkort

 • Bruk kortet på steder hvor du får rabatt
 • Tilbakebetal lånt beløp ved forfall
 • Unngå en kredittramme du ikke kan håndtere
 • Ikke ta ut kontanter eller bruk kortet til å betale regninger
 • Velg det kortet som gir deg fordeler du har bruk for