Hvordan forhandle høyere lønn

lonn

Gjør du en såpass god jobb at du mener at du er uerstattelig for arbeidsgiveren din, og følgelig mener du at du fortjener høyere lønn? Eller betales du rett og slett urettferdig dårlig i forhold til arbeidsoppgavene dine? Det kan være mange årsaker til at man ønsker seg høyere lønn, men det er en prosess som mange synes er svært utfordrende og vanskelig å forhandle om. Derfor skal vi nå komme med noen enkle råd til hvordan du kan forhandle deg til høyere lønn.

Begynn med skikkelige forberedelser

Du har sikkert tenkt lenge på at du synes at du fortjener høyere lønn, men dette i seg selv er ikke noe argument som er godt nok når du skal møte sjefen din. Derfor bør du forberede deg skikkelig til møtet der du skal ta opp dette, og argumentere for hvorfor du mener du bør tjene bedre. Og her må man nesten selv komme med argumentene, men det kan være alt fra at man mener man gjør en såpass god jobb at man fortjener det, eller at man har fått et bedre jobbtilbud fra en konkurrerende bedrift.

Man bør også vurdere hvilken personlighet sjefen din har, slik at du legger det frem på riktig måte. Hos enkelte når man frem ved å være ydmyk og ærlig, mens hos andre igjen må man være brutal og frempå. Det kan også lønne seg å ha litt innsikt i den økonomiske delen av arbeidsplassen din – kanskje er det rett og slett ikke rom for at du skal få en lønnsøkning? Og ikke minst må du også tenke på hvor mye du ønsker å gå opp i lønn, og hva «kravet» ditt skal være.

Flere fallgruver når man diskuterer lønn

Mange vil tenke at det er et godt argument at man har fått et bedre jobbtilbud en annen plass, men dette kan også slå feil. Kanskje er du ikke like uerstattelig for arbeidsplassen som du tror, og dersom du bruker dette argumentet bare for å forhandle lønn, så kan det ende opp med at sjefen «lar deg gå». Derfor kan man gjerne bruke dette argumentet dersom det er sannhet i det, men man bør være forsiktig i hvordan man legger det frem og fortelle at man aller helst ønsker å fortsette i den nåværende stillingen i selskapet.

Andre fallgruver kan være at man kommer med for mange argumenter, slik at det bare virker usaklig. Man bør helle ha noen gode punkter som man kjemper hardt for, og fortelle at dine resultater og arbeidsinnsats vil kunne bli bedre med økt lønn.

Kompetanse er avgjørende i lønnsdiskusjoner

Dersom du innehar en spesiell kompetanse eller er såpass dyktig i det du gjør at du nærmest er uerstattelig for arbeidsplassen, så er det du som sitter på jokeren. Da vil de fleste arbeidsgivere strekke seg langt for å tilfredsstille dine krav, og du vil nærmest ha kontroll over din egen lønn – men man kan naturligvis ikke være urealistisk av den grunn. Samtidig er det viktig å stille krav slik at man faktisk lønnes for den kompetansen og innsatsen man gjør, så hvis man føler at man er i denne posisjonen, så er det ingen vits i å dra i håndbrekket.